Σκλαβιά: Η ντροπή που παραμένει ζωντανή στις μέρες μας


Υπάρχει σκλαβιά στις ημέρες μας; Αφελής ερώτηση. Ναι, αλλιώς δεν θα υπήρχε ο όρος «σύγχρονη σκλαβιά». Όπως μάλιστα λένε τα στοιχεία, με ιδιαίτερα υψηλό κέρδος

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη είναι σοκαριστικά. Περίπου 9.000 δολάρια είναι το κέρδος από κάποιον ο οποίος διαθέτει σκλάβους στη Βραζιλία, ποσό που θα παίρνει για μια ζωή, 2.000 στην Ινδία, ενώ εάν μιλήσουμε για τη «σεξουαλική σκλαβιά», εκεί το ποσό ξεφεύγει.

Ένας ιδιοκτήτης κερδίζει 18.000 δολάρια για μία ζωή σεξουαλικής σκλαβιάς από το «αντικείμενό» του στην Ταϊλάνδη και 49.000 στο κατά τα άλλα πολιτισμένο Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με το ίδρυμα SumAll, αν και εκτός νόμου και έγκλημα η σκλαβιά, υπάρχουν 27 εκατ. σκλάβοι σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από όσους υπήρχαν το 1860, όταν ήταν 25 εκατομμύρια.

Η συντριπτική πλειοψηφία είναι σκλάβοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ξεπληρώσουν χρέος. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως για παράδειγμα στην Ινδία, όταν ένας πολίτης πάρει ένα δάνειο από συμπολίτη του και δεν μπορέσει να το ξεπληρώσει, τότε εργάζεται στο δανειστή του και όλος ο μισθός πηγαίνει στην αποπληρωμή.

Ουσιαστικά είναι ξεκάθαρα είδος σκλαβιάς αφού ο μισθός είναι πολύ χαμηλός, το δάνειο με τους τόκους πολύ υψηλό και μιλώντας με ρεαλιστικούς όρους δεν υπάρχει περίπτωση αποπληρωμής και ο δανειζόμενος εργάζεται για όλη του τη ζωή κάτω από αυτές τις συνθήκες.

 Ένας σκλάβος κοστίζει μόλις 140 δολάρια, έχουν ανέβει οι τιμές σε σχέση με τα 134 δολάρια παλιότερα, ενώ οι σκλάβοι λόγω χρεών κοστίζουν περίπου 60 δολάρια.

Αντίθετα, οι σκλάβοι από το τράφικιν, δηλαδή οι σκλάβοι για σεξ κοστίζουν περίπου 1.900 δολάρια.

«Η ζωή είναι φτηνότερη από μερικά μπουκάλια κρασί», λέει ο Dane Atkinson, διευθυντής του ιδρύματος SumAll.

Κατά μέσο όρο, σήμερα ένας άνθρωπος παραμένει σκλάβος για έξι χρόνια. Μετά την εξαετία συνήθως δραπετεύει ή κατορθώνει και εξοφλά το χρέος ή πεθαίνει. Οι περισσότεροι σκλάβοι απαντώνται στην Νότια Ασία.

Όσο για τα στοιχεία, αυτά δεν είναι του ιδρύματος. τα έχει συγκεντρώσει από μία πλειάδα πηγών όπως τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως επίσης και από φακέλους της αστυνομίας αλλά και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εντούτοις δεν κρύβεται η ανησυχία, εκ μέρους του ιδρύματος, για τα φτωχά στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν.

Υπάρχει όμως και η παιδική σκλαβιά. τα περισσότερα παιδιά – σκλάβοι απασχολούνται στην αλιεία στην Καμπότζη, στην Γκάνα, στην Ουγκάντα, Ινδονησία, Φιλιππίνες και Περού. Στη Μαδαγασκάρη πολλά παιδιά σκλαβώνονται στη βαριά και σκληρή «δουλειά» της συλλογής πετρών.

Πηγή: New York Times

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

news247.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s