ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: «Οι επτά αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα -Πως θα «σωθούν» «


Κλείδωσε το σχέδιο για τα αυθαίρετα προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν ανάσα τόσο οι ιδιοκτήτες τους, όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος που έβλεπε ότι με το μέτρο των τακτοποιήσεων δεν έμπαιναν έσοδα στα Ταμεία.

Με τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται να ξεκινήσουν νομιμοποιήσεις, ηλεκτρονική καταγραφή και ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών για περίπου 60.000 ιδιοκτήτες που δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα τους. Οπως αναφέρουν και ΤΑ ΝΕΑ οι ρυθμίσεις είναι οι εξής:

  • Ο ιδιοκτήτης που έχει κάνει μικρές πολεοδομικές παρεμβάσεις θα μπορεί πλέον να τις δηλώσει και να τις νομιμοποιήσει πληρώνοντας ένα πρόστιμο της τάξης των 500 ευρώ. Πρόκειται για αλλαγές στα μπαλκόνια, αλλαγές στη θέση της κουζίνας, πέργολες, οριοθέτηση χώρου στάθμευσης με φυτά, υπέρβαση περίφραξης.
  • Για τους κλεισμένους ημιυπαίθριους, τις πιλοτές και τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση και έγιναν κατοικίες θα μπει ένα πλαφόν στις παρεμβάσεις και όποιος δεν το έχει υπερβεί θα μπορεί να νομιμοποιήσει την αυθαίρετη κατασκευή. Οι υπόλοιποι θα πληρώνουν το πρόστιμο και θα τακτοποιούν για 40χρόνια
  • Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις σε πρασιές και ακάλυπτους δεν θα γίνει καμία νομιμοποίηση, παρά μόνο τακτοποίηση για 40 χρόνια. Για τα κτίρια πάντως που δεν διαθέτουν καμία οικοδομική άδεια τα χρόνια της τακτοποίησης θα είναι 30.
  • Τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1975 και οι ιδιοκτήτες έχουν χάσει την οικοδομική άδεια ή και όλο τον φάκελο, η νομιμοποίηση τους θα γίνει με πρόστιμο 500 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων που ανεγέρθηκαν από το 1983 θα πληρώσουν το 2% του προβλεπόμενου προστίμου.
  • Στα πρόστιμα πάντως δεν προβλέπεται προς το παρόν καμία μείωση. Μόνο κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για ΑμΕΑ, πολύτεκνους και όσους πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.
  • Πλέον καθιερώνεται και η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων και σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να «φακελωθούν» όλα τα κτίρια.
  • Οι ρυθμίσεις πάντως αναμένεται να δώσουν ανάσα σε 60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης και είχε παγώσει καθώς δεν διέθεταν τα απαραίτητα δημόσια έγγραφα όπως οι αεροφωτογραφίες που πιστοποιούν το χρόνο κατασκευής του αυθαίρετου. Αυτό θα επιτευχθεί αφού σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ μέσα σε έξι μήνες θα είναι έτοιμοι οι ορθοφωτοχάρτες, όπου θα υπάρχει αποτύπωση όλου του δομημένου χώρου στην Ελλάδα έως τις 28 Ιουλίου 2011.
Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s