Νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα γιατί η «τακτοποίηση» πήρε τον κατήφορο


Η οικονομική δυσπραγία έχει «παγώσει» τις διαδικασίες υπαγωγής στη ρύθμιση

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ολοκληρώσουν μέσα στον Μάρτιο τη νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα η οποία θα δίνει περισσότερα κίνητρα στους πολίτες για να τακτοποιήσουν ή και να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες χρήσεις.
Κι αυτό διότι τα τελευταία στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) είναι απογοητευτικά. Όπως δείχνουν, έως τις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή 17 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4014/2011 για τα αυθαίρετα, τα έσοδα από την καταβολή παραβόλων και ειδικού προστίμου είναι μόνο 785 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση προσδοκούσε έσοδα από παράβολα και πρόστιμα περί τα 2 δισ. ευρώ.
Τους τελευταίους μήνες η εισροή εσόδων είναι πολύ μειωμένη. Ειδικότερα, ενώ τον Ιούνιο του 2012 είχαν εισπραχθεί περισσότερα από 54 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο περίπου 42 εκατ. ευρώ, από τον Αύγουστο και μετά ξεκίνησε ο κατήφορος. Τότε εισπράχθηκαν 26 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο 28,5 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο μόλις 14,5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο περί τα 30 εκατ. ευρώ ανά μήνα. Η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη αν η σύγκριση γίνει με τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012 οπότε τα έσοδα ήταν 123 εκατ. ευρώ και 111 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τον φετινό Ιανουάριο κατατέθηκαν 18.000 αιτήσεις, ενώ από την 1η ως τις 20 Φεβρουαρίου μόνο 9.000 αιτήσεις.
Έως τις 20 Φεβρουαρίου από τα 496.806 αυθαίρετα που είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση, σε επεξεργασία βρίσκονται 169.639 αιτήσεις, σε προσωρινή υπαγωγή 150.531 αιτήσεις (έχουν καταβάλει την πρώτη δόση), ενώ η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για 115.849 αυθαίρετα. Στο αρχικό στάδιο (έχουν υποβάλει φάκελο και έχουν πληρώσει το παράβολο) βρίσκονται 60.778 αιτήσεις. Επίσης έχουν εκδοθεί 331.269 βεβαιώσεις μεταβίβασης.
Οι νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προκειμένου να δώσει περισσότερα κίνητρα στους πολίτες ετοιμάζει νέες ρυθμίσεις ώστε να δίδεται η δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης σε κτίρια με άδεια, ενώ θα παραμείνει η «τακτοποίηση» για 30 χρόνια στις αυθαιρεσίες μεγάλης κλίμακας.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει κατ’ αρχάς να προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Οι βασικές κατηγορίες αναμένεται ότι θα είναι τρεις: κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις, αυθαιρεσίες εντός του περιγράμματος νομίμως υφιστάμενων κτιρίων και μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (μπάρμπεκιου, περίφραξη κ.ά.).
Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσει η δημιουργία της «ταυτότητας κτιρίου» που προβλέπεται στον νόμο Μπιρμπίλη για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων (3843/2010) και αποτελεί πάγιο αίτημα και του ΤΕΕ.
Εκεί θα δηλώνονται τακτοποιημένα αυθαίρετα με μικρές παραβάσεις προκειμένου να νομιμοποιηθούν αλλά και όσα έχουν ήδη τακτοποιηθεί είτε με τον 3843/2010 είτε με τον 4014/2011 (μικρές παραβάσεις).
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s