Γιατί εξαφανίζονται τα περίπτερα από τους δρόμους της Αθήνας


Προκειμένου να απελευθερωθούν χώροι στα πεζοδρόμια της Αθήνας, τριακόσια περίπτερα αναμένεται να κατεδαφιστούν. Ένα στα τρία περίπτερα της πρωτεύουσας δεν λειτουργεί και ο δήμος αποφάσισε πως φρόνιμο θα ήταν να ξηλωθούν. Τα περισσότερα εκ των περιπτέρων που αναμένεται να γκρεμιστούν βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Οι περιπτερούχοι βίωσαν την κρίση στο πετσί τους, καθώς είδαν την περιουσίας τους να χάνει απότομα την αξία της. Παράλληλα, οι συχνές κλοπές και η αυξανόμενη…. γκετοποίηση του κέντρου επέταξαν το κλείσιμο ορισμένων περιπτέρων, είτε λόγω συχνών κλοπών, είτε λόγω φόβου. Ακόμη, το γεγονός ότι λόγω σχετικής νομοθεσίας τα περίπτερα μπορούσαν και μεταφέρονταν σωρηδόν σε πολυσύχναστους δρόμους, ανέβασε τον ανταγωνισμό και τα κατέστησε αμφίβολης βιωσιμότητας. Πάντως, γενικά ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, καθώς μόνο ο δήμος Αθηναίων φιλοξενούσε 1.080 περίπτερα μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Εκτός των τριακοσίων περιπτέρων, υπάρχουν ακόμα αρκετά τα οποία παραμένουν κλειστά, είτε οριστικά, είτε μέχρι να βρεθεί τρόπος αξιοποίησής τους.

Τα περίπτερα έλκουν την καταγωγή τους από τον αιώνα των Παγκοσμίων Πολέμων, όταν και οι ανάπηροι πολέμου λάμβαναν ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα περίπτερα. Βέβαια, αρχικά το μέγεθός τους ήταν κατά πολύ μικρότερο. Με την Ολυμπιάδα του 2004, τα περίπτερα ανέβηκαν κατακόρυφα ως «χρηματιστηριακή αξία».

Μετά από την ακμή, βέβαια, έρχεται η παρακμή. Η αύξηση της φορολόγησης των τσιγάρων ήταν το πρώτο «χτύπημα». Ακολούθησε η «πατητή» ύφεση και η απελευθέρωση του επαγγέλματος.

ΠΗΓΗ:

koolnews.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s