Η Τουρκία ζητά να της επιστραφούν τα λείψανα του Άγιου Βασίλη


Την επιστροφή των λειψάνων του Αη Βασίλη στον τόπο καταγωγής του, ζήτησε Τούρκος καθηγητής Νεβσάτ Τσεβίκ που υποστήριξε ότι ο Άγιος θα ήθελε να  ταφεί εκεί όπου έζησε, στο ταφικό παρεκκλήσι δίπλα στην εκκλησία του.

Ο Αη Βασίλης στην Τουρκία είναι γνωστός ως Νοέλ Μπάμπα, δηλαδή πατέρας των Χριστουγέννων και έζησε το 270 μ.Χ. στα Πάταρα, μια μικρή πόλη δυτικά των Μυρών, στην περιοχή της Λυκίας κοντά στην Αττάλεια και πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 343. Ο Τούρκος αρχαιολόγος υπενθύμισε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ότι τα οστά του Αγίου Νικολάου εκλάπησαν από τη Μικρά Ασία το 1087 μ.Χ, και ετάφησαν σ’ έναν ρωμαιοκαθολικό ναό στο Μπάρι της Ιταλίας όπου βρίσκονται και σήμερα.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ., και είναι τώρα μουσείο που προσελκύει δεκάδες επισκέπτες, κυρίως Ορθόδοξους τουρίστες. Μάλιστα έχει δεχτεί πάνω από 400.000 επισκέπτες που θέλουν να προσκυνήσουν και να μάθουν για τον πιο γνωστό Άγιο όχι μονο στο χριστιανικό κόσμο αλλά και στον μουσουλμανικό. Ο καθηγητής στο Πανεπίστημιο του Ακντενίζ ζήτησε από το Βατικανό να επιστρέψει στην Τουρκία τα οστά του Αγίου Νικολάου, καθώς “είναι σημαντικός για τους μουσουλμάνους αν και εκείνη την εποχή δεν είχε εξαπλωθεί το Ισλάμ στην περιοχή” ενώ ξεκαθάρισε ότι ουδεμία σχέση έχει με τον τουρισμό. Είναι μία ανθρώπινη επιθύμια, όπως υποστηρίζει, αφού προσπάθησε να διαδώσει τον Χριστιανισμό, μία θεόσταλτη θρησκεία.

Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς τα οστά του άρχισαν να αναβλύζουν μύρο. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν Λυκία μέχρι το 1087 μ.Χ. οπότε και κλάπηκαν από πειρατές και μεταφέρθηκαν στο Μπάρι, όπου διατηρούνται μέχρι σήμερα. Η μνήμη του τιμάται από το ορθόδοξο και το καθολικό  χριστιανικό δόγμα, στις 6 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ:

koolnews.gr

ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ. ΑΡΙΣΤΙΠΠΟΣ:

Τον Αη Βασίλη τον ρώτησαν αν θέλει να γυρίσει; 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s