Πολυφυλετικές πλέον οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – Στο Λονδίνο περισσότεροι οι αλλοδαποί!


Το όνομά του δύσκολα μπορεί να το συγκρατήσει κανείς στη μνήμη του. Ο 25χρονος Τζατι-ντερμπάλ Μπουλάρ, πάντως, θα μείνει στην ιστορία της Βρετανίας ως το πρώτο μέλος της φρουράς της βασίλισσας που είναι ινδικής καταγωγής. Ο Μπουλάρ, που φορά τουρμπάνι αντί το κλασικό bearskin, το καπέλο από γούνα αρκούδας των 47,5 εκατοστών, έσπασε πριν από μερικές ημέρες μια μακραίωνη παράδοση. Και αποτελεί λαμπρό δείγμα αυτού που λένε οι στατιστικές – ακόμη και αν τα στοιχεία αφορούν την Αγγλία και την Ουαλία και όχι τη Σκωτία: η Βρετανία εί-ναι ένα έθνος λιγότερο λευκό, ένα έθνος λιγότερο χριστιανικό και πιο πολυεθνικό, μουσουλμανικό και άθεο. Η ανακοίνωση των στοιχείων συνέπεσε σχεδόν με την πρώτη σκοπιά του Τζατιντερμπάλ Μπουλάρ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ασφαλώς η εικόνα του φρουρού με το τουρμπάνι και του μούσι προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη από μερικούς αριθμούς. Οι ειδικοί, πάντως, αιφνιδιάστηκαν περισσότερο από τα στοιχεία. Μπορεί η αλλαγή να ήταν εμφανής, αλλά κανένας δεν περίμενε να είναι τόσο ριζική σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν δώσει μια πρόγευση αφού στην ολυμπιακή ομάδα της Βρετανίας κυριαρχούσαν οι αθλητές αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής.

Οι πραγματικές διαστάσεις της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης αποτυπώνονται στην έκρηξη της λεγόμενης «γενιάς της Τζέσικα Ενις». Είναι οι νέοι και οι νέες που έχουν γεννηθεί στη Βρετανία από ξένους γονείς και θεωρούν μοναδική τους πατρίδα τη Γηραιά Αλβιώνα – ακριβώς όπως η πρωταθλήτρια του επτάθλου Τζέσικα Ενις, αγαπημένη του βρετανικού κλασικού αθλητισμού.

Η ορολογία μπορεί να μην είναι πολιτικώς ορθή. Το πρώτο στοιχείο, πάντως, λέει ότι το 2001 το 91% του πληθυσμού ανήκε στην κατηγορία λευκοί Βρετανοί. Το 2011 το ποσοστό αυτό είχε κατεβεί στο 86%, σημειώνοντας μια πτώση πέντε μονάδων. Οι Ινδοί είναι η πολυπληθέστερη μειονότητα ξένων και ακολουθούν οι Πολωνοί (που το 2001 ήταν ελάχιστοι) και οι Πακιστανοί, ενώ αναπτύσσεται ακόμη και γερμανική αποικία. Στην κορωνίδα αυτής της αλλαγής βρίσκεται το Λονδίνο που εδραιώνει τη φήμη μιας πολυεθνικής πολυπολιτισμικής μητρόπολης. Στην πρωτεύουσα των περίπου 8,2 εκατομμυρίων κατοίκων οι λευκοί Βρετανοί συνιστούν κι αυτοί μειονότητα. Σήμερα αποτελούν το 45% του τοπικού πληθυσμού από 59,8% που ήταν πριν από μία δεκαετία. Το ένα εκατομμύριο φτάνουν οι Λονδρέζοι με καταγωγή από την Αφρική και την Καραϊβική, το ενάμισι εκατομμύριο οι Ασιάτες, τους 100.000 οι Άραβες, 405.000 είναι μιγάδες, 1,75 εκατ. οι υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες και 3,7 εκατ. οι λευκοί Βρετανοί.

Συνοικίες κροίσων

Θα έκανε λάθος κανείς εάν πίστευε ότι η μετανάστευση είναι προϊόν ανάγκης για μια καλύτερη ζωή. Η πόλη του Τάμεση είναι πόλος έλξης για όλα τα βαλάντια. Στο Κένσιγκτον – Τσέλσι, μια από τις πλέον ακριβές περιοχές του Λονδίνου, οι ολιγάρχες και οι επαγγελματίες, Ρώσοι, Κινέζοι, Αραβες, Ινδοί, Ιταλοί, Ελληνες, αποτελούν το 30% του πληθυσμού. Η κοινωνικο-δημογραφική επανάσταση επεκτείνεται στους γάμους: τα παντρεμένα ζευγάρια είναι λιγότερα από τα εκείνα που δεν έχουν δώσει όρκους αιώνιας πίστης ενώπιον Θεού και ανθρώπων.

Μια επανάσταση ζουν και οι θρησκείες. Η Αγγλία και η Ουαλία καταγράφουν ένα έλλειμμα στη χριστιανική πίστη καθώς το 2001 δήλωναν χριστιανοί το 72% του πληθυσμού, ενώ σήμερα το 59%. Το 5% (2,7 εκατ.) είναι μουσουλμάνοι, η πλειονότητα των κατοίκων στο Τάουερ Αμλετ του Λονδίνου. Το δικό τους ηχηρό «παρών» δίνουν και οι άθεοι. Ήταν 7,7 εκατ. το 2001, έφτασαν τα 14,1 εκατ. το 2011, δηλαδή διπλασιάστηκαν. Οι Άγγλοι και οι Ουαλοί απομακρύνονται τόσο από την Αγγλικανική όσο και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία – ένα φαινόμενο χωρίς προηγούμενο, σημειώνουν οι ειδικοί. Από αυτήν την άποψη, ο σιχ φρουρός του Μπάκιγχαμ είναι το νέο πρόσωπο της Ηνωμένου Βασιλείου.

Νέο πρόσωπο στις Ευρωπαϊκές μητροπόλεις

Εκτός από το Λονδίνο, υπάρχουν και άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης στις οποίες η κατανομή του πληθυσμού ανάμεσα σε γηγενείς και ξένους, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, Το Άμστερνταμ έχει πληθυσμό 779.808 και η σχέση ανάμεσα στους ντόπιους και εκείνους με διαφορετική καταγωγή είναι, σχεδόν στο 50%, με ένα ελαφρύ «προβάσισμα» στους δεύτερους (49,7% γηγενείς και 50,3% ξένοι). Στο Παρίσι αντίστοιχα, που έχει καταγραφεί ο πληθυσμός του στους 2.234.000 κατοίκους, οι γηγενείς φτάνουν το ποσοστό του 80,4%. Αντίστοιχα, στο Μιλάνο (1.307.500 κάτοικοι), οι ξένοι ανέρχονται στο ποσοστό του 16,6%, έναντι του 83,4% των γηγενών.

Το διαβάσαμε στα ΝΕΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: koolnews.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s