ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΕ ΚΗΦΙΣΙΑ ΚΑΙ Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ — Δωρεάν ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου


Για τους κατοίκους της Κηφισιάς και τους περιοίκους της Λεωφόρου Συγγρού τα βαριεστημένα απογεύματα του χειμώνα μπορούν να αλλάξουν όψη.

Ειρήνη - Αιμιλία Ιωαννίδου και Λευτέρης Αμπατζής, οι δύο αρχιτέκτονες που είχαν την ιδέα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης

Ειρήνη – Αιμιλία Ιωαννίδου και Λευτέρης Αμπατζής, οι δύο αρχιτέκτονες που είχαν την ιδέα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης

Και μάλιστα δωρεάν. Δύο πρωτοποριακές για την Ελλάδα υπαίθριες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες βρίσκονται στις περιοχές τους και εξυπηρετούν κάθε ενδιαφερόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Είναι αυτόνομες, απλές στη χρήση τους, προηγμένες αισθητικά και ανθεκτικές. Περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες και οποιοδήποτε άλλο ανάγνωσμα περισσεύει στο σπίτι μπορεί εκεί να βρει χρησιμότητα.

Την ιδέα και την ευθύνη για την υλοποίησή τους είχαν δύο νέοι αρχιτέκτονες, η Ειρήνη – Αιμιλία Ιωαννίδου και ο Λευτέρης Αμπατζής, οι οποίοι θεωρούν πως η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει όχημα υπέρβασης της κρίσης στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

«Συζητώντας κατά καιρούς με φίλους και συγγενείς διαπιστώσαμε πόσο πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν βιβλία τα οποία δεν χωράνε στο σπίτι τους και αναγκάζονται να τα πετάξουν. Ετσι σκεφτήκαμε τη δημιουργία μιας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης με θυρίδες όπως αυτές που είχαμε δει σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Αλλωστε τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου», εξηγεί στο «Εθνος» η κ. Ιωαννίδου.

https://i2.wp.com/i921.photobucket.com/albums/ad51/zastava1966/assets_LARGE_t_420_54137322_type121.jpg

Στις ανταλλακτικές βιβλιοθήκες μπορεί κάποιος να πάρει ένα βιβλίο χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αφήσει και το αντίστροφο.

«Να αλλάξει η νοοτροπία»

Στη σύντομη διάρκεια λειτουργίας τους η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα μεγάλη

Στη σύντομη διάρκεια λειτουργίας τους η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα μεγάλη

Η πρώτη βιβλιοθήκη στήθηκε το καλοκαίρι στις οδούς Κασσαβέτη και Λεβίδου στο κέντρο της Κηφισιάς μετά από έξι μήνες προετοιμασίας ενώ η δεύτερη εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες μπροστά από το κτίριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη λεωφόρο Συγγρού 107-109. «Το βασικό είναι να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου», υποστηρίζει η κ. Ιωαννίδου. «Να σκέφτεται ο άλλος πως αφού περνώ από εκεί να αφήσω μερικά βιβλία που δεν θέλω πια. Χωρίς να ξεβολευτεί. Και αν το επιθυμεί να πάρει κάποιο άλλο να διαβάσει. Ενα βιβλίο που άφησε εκεί κάποιος άγνωστος λίγη ώρα πριν…».

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Στόχος η κοινωνική προσφορά

«Ανταλλάσσεις όποια ώρα θέλεις, χωρίς έλεγχο και κάμερες. Δανείζεσαι βιβλία χωρίς συνδρομή. Δεν εγγράφεσαι σε κάποιο μητρώο όπως στη δανειστική βιβλιοθήκη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις το κουτί και να πάρεις το βιβλίο που θέλεις. Η συλλογή ανανεώνεται καθημερινά και τα αποθέματα εξαρτώνται από την ανταπόκριση του κόσμου», εξηγεί η Ειρήνη Ιωαννίδου. Περιμετρικά της βιβλιοθήκης μπορεί κανείς να διαβάσει πληροφορίες αλλά και φράσεις όπως αυτή του Χόρχε Λουί Μπόρχες: «Πάντα φανταζόμουν ότι ο παράδεισος θα μοιάζει με βιβλιοθήκη».

Η φιλοδοξία
Οπως εξηγούν οι εμπνευστές της υπαίθριας βιβλιοθήκης, στόχος τους ήταν η προαγωγή του αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης και φιλοδοξία τους είναι να υιοθετήσουν και άλλοι δήμοι της χώρας την ιδέα, αφού το κόστος της εγκατάστασης, όπως λένε, δεν είναι απαγορευτικό.

Η Ειρήνη Ιωαννίδου είναι 28 ετών και διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο. Ασχολείται ενεργά με τον χώρο του σχεδιασμού και τη διαδραστικότητα της κατασκευής, με εφαρμογές στον ιδιωτικό και στον δημόσιο χώρο. Ο Λευτέρης Αμπατζής είναι 29 ετών και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Λονδίνο, όπου και εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία.

Δραστηριοποιείται στον χώρο του βιομηχανικού σχεδίου. Εχει ασχοληθεί με τον σχεδιασμό μοναδικών κομματιών επίπλου, ενώ τμήματα της δουλειάς του έχουν εκτεθεί στην Αγγλία, την Ιαπωνία και την Πορτογαλία.

Κατερίνα Ροββά

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s