Δείξε μου που μένεις να σου πω πόσο θα ζήσεις [χάρτης]


https://i0.wp.com/i921.photobucket.com/albums/ad51/zastava1966/xartis-cia.jpg

Ένας παγκόσμιος χάρτης καταγράφει το προσδόκιμο ζωής ανάλογα με τη χώρα που μένει κανείς. Ποιοι λαοί είναι οι μακροβιότεροι του κόσμου και ποιοι παίρνουν κάτω από τη βάση στη μακροζωΐα;

Ο χάρτης της CIA περιλαμβάνει στοιχεία για όλες τις χώρες του κόσμου και από μια πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς πως το προσδόκιμο ζωής είναι σαφώς πιο υψηλό στις ανεπτυγμένες κοινωνίες απ” ότι στις αναπτυσσόμενες.

Έτσι χώρες με υψηλής ποιότητας συστήματα υγειονομικής περίθαλψης όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσδόκιμο ζωής πάνω από το 80 έτη. 

Στην κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη ηλικιακή κλίμακα με τους κατοίκους της να υπολογίζεται ότι έχουν μέσο όρο ζωής μέχρι τα 77,5 έτη.

Πάντως τα πρωτεία σύμφωνα με το CIA World Factbook έχει το μικροσκοπικό Μονακό με τους πλούσιους κατοίκους και το υποχρεωτικό για όλους κρατικό σύστημα υγεία καθώς εμφανίζει προσδόκιμο ζωής τα 89,68 έτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν την 51η θέση με 78,49 χρόνια ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εκτιμάται ότι έχει κατοίκους που θα ξεπεράσουν τα 80 έτη.

Με την εξαίρεση του εμπόλεμου Αφγανιστάν οι χώρες με το μικρότερο προσδόκιμο ζωής είναι όλες στην υποσαχάρια Αφρική. Έτσι, οι κάτοικοι της Σιέρα Λεόνα, της Λιβερίας, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Μαλάουι και του Λεσόθο μάλλον θα ζήσουν μέχρι τα 40. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για την Ανγκόλα, τη Ζάμπια και τη Ζουαζιλάνδη που είναι αμφίβολο αν οι κάτοικοι θα φτάσουν καν αυτήν την ηλικία!

ΠΗΓΗ:pkool.gr

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s