Καθαρισμός καμινάδας : Ερωτήσεις – Απαντήσεις


Τζάκια εν δράσει…

1. Πως μπορώ να προλάβω προβλήματα με το τζάκι μου, και να γλιτώσω χρήματα;

α. Ελέγχουμε κατά διαστήματα την καμινάδα για να είμαστε σίγουροι ότι θα δουλέψει ικανοποιητικά.
β. Για να μειώσουμε την καπνιά (κρεόζοτο), που επικάθεται στα τοιχώματα της καμινάδας χρησιμοποιούμε ξερά, σκληρά ξύλα (ελιά, δρύ) και αποφεύγουμε τα χλωρά ξύλα καθώς και τα ξύλα από κωνοφόρα δέντρα (πεύκο, κυπαρίσσι).
γ. Τοποθετούμε ένα καλής ποιότητας και αντοχής αντιανεμικό καπέλο και έτσι αποφεύγουμε προβλήματα με τον άνεμο, φύλα, πουλιά, τρωκτικά και μέλισσες .
δ. Είναι η καμινάδα καλά μονωμένη;
ε. Έχετε αντιληφθεί εσείς ή οι γείτονες ότι η καμινάδα σας έχει πάρει φωτιά; Σε μια τέτοια περίπτωση, φρόνιμο είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΣΑΣ, προτού ειδικευμένο συνεργείο την καθαρίσει και ελέγξει για τυχόν ζημιές που έχει υποστεί, καθότι η χρήση της είναι άκρως επικίνδυνη
ζ . Έχετε ελέγξει αν το τζάκι σας διαθέτει ντάμπερ και αν αυτό λειτουργεί κανονικά;
η. Σας έχει διαβεβαιώσει ειδικός για τη καθαρή και σωστή διαδρομή της καμινάδας σας (σίδερα στην οροφή ή σε κάθε πλάκα, σοβάδες που έχουν ξεχειλίσει κατά την κατασκευή κλπ.);

2. Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω την καμινάδα μου;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας για την συχνότητα καθαρισμού της καμινάδας σας. Μπορεί να ποικίλει από μια φορά το εξάμηνο, μέχρι και κάθε δέκα χρόνια αυτό εξαρτάται από ένα πλήθος συντελεστών. Για τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωτικός ο ετήσιος καθαρισμός της καμινάδας από ειδικευμένους καπνοδοχοκαθαριστές. Ας εξετάσουμε όμως τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν την συχνότητα καθαρισμού.
α. Το πόσο συχνά λειτουργείτε το τζάκι σας.
Τον τύπο του ξύλου που χρησιμοποιείτε ( χλωρό, ξερό, πεύκο, ελιά).
γ . Τον τύπο του τζακιού (απλό ανοικτό, θερμοδυναμικό)
δ . Τυχόν κατασκευαστικοί λόγοι (η καμινάδας σας είναι ευθεία ή υπάρχουν γωνίες που επιταχύνουν την τοπική συγκέντρωση της κάπνας;) Όπως βλέπετε υπάρχουν αρκετοί συντελεστές που επηρεάζουν την συχνότητα καθαρισμού. Πάντως ένας αρκετά ασφαλής κανόνας είναι ότι αν η καμινάδα σας είναι ευθεία και χρησιμοποιείτε σωστά στεγνά ξύλα, ο καθαρισμός είναι απαραίτητος μόλις κάψετε συνολικά τρεις τόνους ξύλα και θα λέγαμε υποχρεωτικός στους τέσσερις τόνους.

 3. Τι ζημιές-προβλήματα μπορεί να προκληθούν από μια καμινάδα που δεν καθαρίζεται;

Ο καθαρισμός μιας καμινάδας κατά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητος για πολλούς λόγους. Η κάπνα που επικάθεται στα τοιχώματά της, εμποδίζει το σωστό ελκυσμό του καπνού, έχοντας ως αποτέλεσμα την δυσάρεστη διάχυσή του στο χώρο του δωματίου αλλά και τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία σας. Ακόμα, μια μη καθαρή καμινάδα λειτουργεί σαν μια κακό-συντηρημένη συσκευή ατελούς καύσης με αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση του περιβάλλοντος με CO2 και CO.
Ο κυριότερος λόγος όμως για τον οποίο πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός της καμινάδας είναι ο κίνδυνος της ανάφλεξής της με απρόβλεπτες (όπως σε κάθε πυρκαγιά) συνέπειες, μέχρι και η ολική καταστροφή της και αυτό γιατί η κάπνα (κρεόζοτο) αποτελεί ένα ιδιαιτέρως εύφλεκτο υλικό. Η καύση του είναι βίαιη και αναπτύσσονται κατ’αυτήν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.


4. Πόσο διαρκεί ένας καθαρισμός καμινάδας;

Σχεδόν για όλες τις καμινάδες χρειάζεται μία μέχρι μιάμιση ώρα.


  5. Είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του καυστήρα κεντρικής θέρμανσης (καλοριφέρ); Αν ναι κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν με την σωστή λειτουργία ? απόδοση του καυστήρα είναι απαραίτητος ο καθαρισμός της καμινάδας. Ο κυριότερος όμως λόγος που καθιστά αναγκαίο τον καθαρισμό είναι το ότι τα κατάλοιπα της καύσης του πετρελαίου θέρμανσης που επικάθονται στα τοιχώματα της καπνοδόχου είναι όξυνα και με την βοήθεια της υγροποίησης διαβρώνουν την καπνοδόχο. Είναι συχνό το θέαμα σκισμένων καμινάδων όπου τα «τρέχουν» σκουριές κ.λ.π.

Η γνώμη μας είναι μια καλή συχνότητα καθαρισμού είναι κάθε δύο χρόνια.

6.  Γιατί το τζάκι μου μυρίζει και καπνίζει;

Ο καπνός από τα ξύλα που καίγονται έρχεται σε επαφή με τον θόλο και τα τοιχώματα της καμινάδας. Δημιουργούνται αποθέσεις καπνιάς στην καμινάδα και το τζάκι μυρίζει.
Η σταδιακή συσσώρευση των αποθέσεων αυτών κάνει την επιφάνεια της καμινάδας άγρια, μικραίνει την διατομή της, εμποδίζοντας τον σωστό ελκυσμό του καπνού και έχει σαν αποτέλεσμα το τζάκι να καπνίζει.

7. Τι είναι το κρεόζοτο; Παίρνει φωτιά η καμινάδα του τζακιού; Γιατί;

Ο καπνός από την καύση των ξύλων δεν περιέχει μόνο άνθρακα αλλά και κρεόζοτο. Το κρεόζοτο το συναντά κανείς στην καμινάδα σε τρεις μορφές – στάδια:
Στο πρώτο στάδιο είναι σκόνη που ο κόσμος συνηθίζει να ονομάζει «καπνιά».
Στο δεύτερο στάδιο παίρνει τη μορφή χοντρών κόκκων με πόρους.
Στο τρίτο στάδιο κρυσταλλοποιείται και μοιάζει με μαύρο γυαλί.
Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της καύσης των ξύλων στο τζάκι μετατρέπουν το πρώτο στάδιο στο δεύτερο και στη συνέχεια στο τρίτο, το οποίο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και είναι η αιτία που παίρνουν φωτιά οι καμινάδες.

Το κρεόζοτο στο τρίτο στάδιο δεν φεύγει με το βούρτσισμα αλλά  παραμένει κολλημένο στα τοιχώματα της καμινάδας. Η ανάφλεξή του είναι θέμα χρόνου και οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.

8. Υπάρχει τρόπος να εξουδετερωθεί και να απομακρυνθεί το κρεόζοτο από την καμινάδα;

Ο μόνος παγκόσμια αποδεκτός τρόπος για την αφαίρεση του κρεόζοτου είναι ο ετήσιος καθαρισμός με βούρτσα, παράλληλα με τη τακτική χρήση Ορυκτών Καταλυτών.

9.Τι κάνουν οι Ορυκτοί Καταλύτες και γιατί είναι απαραίτητη η χρήση τους;

Η χρήση των Ορυκτών Καταλυτών είναι απαραίτητη διότι και στα τρία στάδια του κρεόζοτου, το αδρανοποιούν και το διαβρώνουν, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο φωτιάς και εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία  της καμινάδας. Η χρήση τους επίσης φουσκώνει το κρεόζοτο και το κάνει σαθρό, προετοιμάζοντάς το για να αφαιρεθεί με τον επόμενο καθαρισμό.

10. Κάθε πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε τους Ορυκτούς Καταλύτες και γιατί;

Οι Ορυκτοί Καταλύτες από τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθούν δρουν στο κρεόζοτο  για δεκαπέντε μέρες, ανεξάρτητα το πόσες φορές θα ανάψετε το τζάκι στο χρονικό αυτό διάστημα. Μετά την παρέλευση των 15 ημερών σταματά η δράση τους.
Χρησιμοποιείστε τους λοιπόν για πρώτη φορά, την πρώτη μέρα που θα λειτουργήσετε το τζάκι, στην αρχή της κάθε σεζόν. Κατόπιν επαναλάβατε τη χρήση τους κάθε (30) τριάντα μέρες, μέχρι το τέλος της περιόδου που ανάβετε το τζάκι. Έτσι αυξάνετε σε μεγάλο βαθμό την προστασία που σας προσφέρουν.

ΠΗΓΗ: pyrostia.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s