Facebook: Πώς απενεργοποιείς ή διαγράφεις το προφίλ σου


Οι αλλαγές που έχουν γίνει τελευταία στο Facebook κι αυτές που έρχονται στο προσεχές μέλλον μετά την εγκαινίαση του Timeline, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αφήνουν ή δεν θα αφήσουν κανέναν από τους χρήστες ασυγκίνητο.

Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι όλοι ενθουσιάζονται με τις αλλαγές ή ότι δεν υπάρχουν χρήστες που έχουν πάθει overdose κι έχουν σκεφτεί να αποσυρθούν από τις σελίδες του βασιλιά των κοινωνικών δικτύων.

Εάν ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που κατά καιρούς έχουν σκεφτεί να απενεργοποιήσουν προσωρινά ή και να διαγράψουν οριστικά το προφίλ τους, τότε μπορείς να διαβάσεις παρακάτω τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να κάνεις είτε το ένα είτε το άλλο.

Πώς απενεργοποιείς προσωρινά το προφίλ σου

Αφού κάνεις sign-in στο προφίλ σου, πηγαίνεις στις «Ρυθμίσεις Λογαριασμού». Κάνεις κλικ στην «Ασφάλεια» και στη βάση της λίστας με τις διάφορες επιλογές που θα σου εμφανίσει, θα δεις το «Απενεργοποιήστε το Λογαριασμό σας».

Από τη στιγμή που θα το επιλέξεις, ο λογαριασμός σου ναι μεν, θα υφίσταται στο Facebook, αλλά δε θα είναι ορατός από τους υπόλοιπους χρήστες. Όταν κάποια στιγμή αποφασίσεις να επανέλθεις δριμύτερος, με τα ίδια βήματα, μπορείς να τον ενεργοποιήσεις πάλι.

Πώς διαγράφεις το προφίλ σου

Όμοια, κάνεις sign-in στο προφίλ σου και πηγαίνεις στις «Ρυθμίσεις Λογαριασμού». Στην επιλογή «Συνδεδεμένοι Λογαριασμοί», φρόντισε να μην έχεις κανέναν. Αν έχεις, αφαίρεσέ τους.

Ο λόγος; Εάν αφού διαγράψεις το προφίλ σου, σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, κάνεις sign-in σε κάποιον από αυτούς, τότε το προφίλ σου δε θα διαγραφεί γιατί επί της ουσίας θα είναι σα να συνδέεσαι έμμεσα σε αυτό ακόμα.

Γι’ αυτό το λόγο τους αφαιρείς και στη συνέχεια πηγαίνεις «Ρυθμίσεις Απορρήτου». Στην επιλογή «Εφαρμογές και Ιστότοποι», πατάς «Επεξεργασία Ρυθμίσεων» και στη συνέχεια «Αφαίρεση ανεπιθύμητες ή ενοχλητικές εφαρμογές».

Επίσης, αν θες να κρατήσεις αρχείο όλα σου τα δεδομένα από το προφίλ σου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τα κατεβάσεις. Τον τρόπο μπορείς να το διαβάσεις εδώ.

Στη συνέχεια πας «Βοήθεια» και στη σελίδα που θα σου ανοίξει, θα γράψεις στο κουτί αναζήτησης “delete account”. Στα αποτελέσματα, κλικάρεις το “How do I permanently delete my account?” και στο κατεβατό που θα σου εμφανιστεί, θα δεις ένα σύνδεσμο “submit your request here”. Το κλικάρεις κι είσαι έτοιμος.

Θυμήσου κιόλας, αφού ολοκληρώσεις, να διαγράψεις το Ιστορικό από το browser σου για να καθαρίσει τελείως και να μη γίνει άθελά σου έμμεση σύνδεση με το Facebook, όπως προαναφέραμε.

Αφού το διαγράψεις, για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα στοιχεία σου παραμένουν στους servers του Facebook, χωρίς, ωστόσο, να είναι εφικτή η ταυτοποίησή τους με εσένα, απλά μένουν. Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος, διαγράφονται οριστικά.

Από κει και πέρα, όπως έλεγε κι ο Γιάννης Βούρος στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά των ’90s, εσύ αποφασίζεις!

Νικόλας Εμμανουήλ

ΠΗΓΗ: e-go.gr