8 καλά βιβλία για να διαλέξεις ποιο (ή ποια) θα πάρεις μαζί σου στις διακοπές


Μετά την απόλυση, Jim Kokoris (16,60 €) (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ο Τσάρλι Μπέικερ είναι ένας νευρωτικός αλλά γοητευτικός πενηντάρης, που από εργασιομανές στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας που τα έχει όλα γίνεται μια μέρα άνεργος! Αντί να ανακοινώσει στην οικογένειά του τα δυσάρεστα νέα της απόλυσής του, ο Τσάρλι φεύγει κάθε πρωί από το σπίτι του και περνά όλη του τη μέρα στα γραφεία μιας εταιρείας ευρέσεως εργασίας. Σιγά- σιγά ανακαλύπτει ότι υπάρχει ζωή και μετά τη δουλειά και ξεκινάει απρόθυμα το ταξίδι προς την αυτογνωσία.

Το κορίτσι που εξαφανίστηκε, Τζίλιαν Φλιν (17,70 €) (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Αν σου αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία, το βιβλίο αυτό θα σε κρατήσει σε αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος του. Ο Νικ Νταν το πρωινό της πέμπτης επετείου του γάμου του διαπιστώνει ότι η σύζυγός του Έιμι έχει εξαφανιστεί. Η αστυνομία αμέσως υποψιάζεται τον Νικ. Οι φίλοι της αποκαλύπτουν ότι η Έιμι φοβόταν τον Νικ και ότι του κρατούσε μυστικά.

Αυτός παίρνει όρκο πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Ωστόσο, η έρευνα στον υπολογιστή του δείχνει ότι ο Νικ αναζητούσε  περίεργες πληροφορίες στο διαδίκτυο. Παρά τα ενοχοποιητικά αυτά στοιχεία, ο Νικ επιμένει στην αθωότητά του, μολονότι υπάρχουν και κάποιες επίμονες κλήσεις στο κινητό του που περιπλέκουν τα πράγματα.

Ο Τζεβντέτ Μπέη και οι γιοι του, Ορχάν Παμούκ (21,60 €) (εκδόσεις Ωκεανίδα)

Το μυθιστόρημα καλύπτει τη ζωή τριών γενιών μιας οικογένειας από τις αρχές του αιώνα, τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ, μέχρι τις μέρες μας. Ο Τζεβντέτ μπέη είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού εμπορικού καταστήματος κι ένας από τους πρώτους Μουσουλμάνους εμπόρους, που στόχος και φιλοδοξία του είναι να γίνει πλούσιος και να αποκτήσει μια σύγχρονη οικογένεια «Δυτικού» τύπου και νοοτροπίας. Η ιστορία του Τζεβντέτ μπέη και των γιων του είναι, κατά μία έννοια, και η ιστορία της ιδιωτικής ζωής τα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οικογενειακά Μυστικά, Καμίλα Λακμπεργκ (18.80 €) (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ο επιθεωρητής Πάτρικ Χέντστρεμ, που μόλις έχει γίνει πατέρας, αναλαμβάνει το θλιβερό καθήκον να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τη μεθοδευμένη δολοφονία ενός παιδιού, το οποίο και εκείνος και η σύντροφός του η Ερίκα γνώριζαν πολύ καλά. Η υπόθεση θα τον οδηγήσει σε μια κατάδυση στο σκοτεινό πυρήνα της πόλης Φιελμπάκα και στο παρελθόν της, μια αναδρομή που θα διαλύσει μια για πάντα την ειδυλλιακή της όψη.

Κυριακή απόγευμα στη Βιέννη, Μάρω Βαμβουνάκη (14,40 €) (εκδόσεις Ψυχογιός)

Να προσέχεις το βλέμμα περισσότερο από τα λόγια, της έλεγε. Μην κρίνεις από τις πράξεις καθεαυτές. Κοίτα την κρυφή πρόθεση, εκεί είναι η καθαρότητα ή όχι της καρδιάς. Ένας εγωπαθής διαλέγει και ρόλο αγίου, μοιράζει περιουσίες στην ελεημοσύνη. Όμως σκοπός του δεν είναι το έλεος, είναι ο αυτοθαυμασμός, ένας θρίαμβος στους γύρω.

Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά, Αύγουστος Κορτώ (10,65 €) (εκδόσεις Καστανιώτη)

Προσωπικές ιστορίες καθημερινής παραφροσύνης, ακρότητας και αθεράπευτου πάθους – με το φαΐ, το ποτό, τα βιβλία, τον έρωτα. Μοναχά το γέλιο μπορεί να μας τον λύσει. Γιατί τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο, πιο ιαματικό για την ψυχή, από το γέλιο: ό,τι κι αν το προκαλεί, είναι η ύψιστη στιγμή αγάπης για τη ζωή – για τις σκοτεινές αλλά και τις φωτεινές πτυχές της.

Time Out: Η ελληνική αίσθησι του χρόνου, Στέλιος Ράμφος (8,00 €) εκδόσεις Αρμός

Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος επιχειρεί μια σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, με αφορμή την ιδέα ότι τα αίτια της δημοσιονομικής μας κρίσης είναι και πολιτισμικά, επιμένει στο χρόνο, και στην κλειστοφοβική εμμονή και επιμονή μας σ’ αυτόν.Σκοπός δεν είναι να σβήσουμε αλλά να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν συγχρονιζόμενοι με την εποχή μας.

Οι γυναίκες του Αυγούστου, Ζωή Μπελούκα (12 €) (εκδόσεις Καστανιώτη)

Πέντε γυναίκες (η Ευτυχία, η Μαρίζα, η Βίκη, η Φωτεινή και η Χαρά) ερωτεύονται, χαίρονται, πληγώνονται, χτίζουν μαζί και χώρια τα όνειρά τους. Όταν κάθονταν και οι πέντε στις πολυθρόνες της αυλής και το μυαλό χαλάρωνε τις αντιστάσεις του, ήθελαν να μοιραστούν και αυτά που κρατούσαν κλειδωμένα, προφυλαγμένα από αδιάκριτα μάτια και αυτιά. Τις χώριζαν πολλά, αλλά τις ένωνε η φιλία.

ΠΗΓΗ: cosmo.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s